2013. október 10., csütörtök

10 Old School album, amibe bele kell hallgatnod

Annyong K-Popperek!

     Igen, pontosan tudom, hogy milyen erős a mai K-Pop piac, hiszen folyamatosan figyelem és nem sok olyan történik, ami elkerüli a figyelmemet. Pontosan tudom, hogy ezek a számok képesek megtölteni nem is egy, de két mp3 lejátszót is. De gondolj bele, hogy talán ez igy volt akkor is, amikor te még nem is hallottál a műfajról egyáltalán. Ha úgy érzed, hogy vannak hiányosságaid a régi jó K-Pop ipar ismeretében (ne gondolj nagyon régenre azért), akkor olvass tovább, itt egy lista, amit neked találtak ki:

10 Old School K-Pop album, ami megérdemli, hogy legalább belehallgass:
  1. BoA második albuma - No. 1:
        
    Időutazásunkat kezdjük meg 2002-ben, amikor egész Szöul ezt a képet látta mindenfelé, amit ti is láthattok most itt a blogon. Bizony a No.1 akkor és azóta is BoA legnagyobb slágere... Bizony, nem hinnéd, de származik olyan jó a múltból, amit azóta sem tudtak felülmúlni és most nem csupán a zenére gondolok...
  2. Cool 3.5 albuma - Summer Story:
        
    Nem csak a 'csak' kedvéért van itt ez az album, a Cool egyik leghiresebb dala is ezen van, úgyhogy már csak ezért érdemes belehallgatni, hogy ne csak én tudjam, hogy melyik az. Amúgy egyébb érdekességként vess egy pillantást a boritóra, illetve az arra fonetikusan felirt banda nevére ^^
  3. Fin.K.L első albuma - Blue Rain:
        
    Ez az album is nagyon fontos a K-Pop történelmet tekintve, a boritója is erről árulkodik. Ez a boritó az elsők között volt, amelyen a 'visual' minőség került előtérbe, amit ma már teljesen bevettek Dél-Koreában, hiszen szinte minden csapatnak megvan a visualja. Ebben a lánybandában többek közt a ma is ismert Lee Hyori látta el ezt a feladatot.
        Ennek az albumnak nem csak elől volt boritója, hanem hátul is, amin szintén ugyanazt figyelhetitek meg, amit az elején: a lányokból megpróbálták kihozni a maximumot... Ennek sikere azóta is érződik, Lee Hyori a műfaj királynője azóta is és hiába minden igyekezet, nem tudja senki megfosztani a koronájától.
  4. g.o.d harmadik albuma - Chapter 3 Lies:
        
    Újabb történelmi momentum, a g.o.d harmadik albuma, amikor a csapat nagyon hires fiúbandából hirtelen szupersztárrá nőtte ki magát. Ha meghallgatod az albumot, akkor majd nem vársz tőlem több magyarázatot. Az én szivemhez különösen közel állnak, a maknae Kim TaeWoo ma is egyik nagy kedvencem, de Son HoYoung nem sokkal ezelőtt megtörtént tragédiája is csak közelebb hozta őket a szivemhez (LÁSD: A tragédia nem válogat cimű cikkemet).
  5. H.O.T második albuma - Wolf and Sheep:
        
    Ha úgy gondolod, hogy Koreának nagyon jó fiúbandái vannak, akkor ezt az albumot nem hagyhatod ki! Hogy miért? Mert ezzel megismerhetsz még eggyet! Igen, nem csak manapság vannak tehetséges szépfiúk a zeneiparban, és szerintem azok, akik most a kedvenceid, azokat 10 év múlva is hallgatni fogod... Miért ne elevenitenénk hát fel a 10 évvel ezelőttieket, ki tudja, talán erre vártál egész eddigi életedben! (Teaser: a még ma is ismert Kangta volt a csapat visualja)
  6. J.Y. Park harmadik albuma - Summer Jingle Bells:
        
    Gondolom te is nevettél - vagy legalább megmosolyogtad -, amikor megláttad ezt a boritót. Talán ma már nem is néznénk ki ezt a JYP Entertainment alapitójából és tulajdonosából, de akkor még más idők jártak. Fan vagy, vagy nem vagy fan, esetleg még sosem adtál esélyt neki, mint előadónak, ezt az albumot akkor is hallanod kell (vedd elő az old school füled), hiszen köztudott tény, hogy JYP ezzel az albummal állitotta maga mellé a legtöbb rajongóját.
  7. Seo Taiji és Boys első albuma:     Nem sokat kivánok hozzáfűzni, elég az, ha tudjátok róla, hogy úgy van számon tartva, mint a K-Pop történelem egyik legfontosabb albuma. Hallgasd meg, majd biztos rájösz, hogy miért!
  8. Solid második albuma:
        
    És ime egy azóta már letűnt előadócsapat (milyen kár)... A képen látható biliárdgolyó ezután az album után a csapat védjegyévé vált egészen addig, mig el nem tűntek a szinről. PS: nem a kép rossz minőségű, hanem van rajta egy ilyen fóliaszerű dolog, ami alatt van a kép, és ezért nem látszik tisztán.
  9. Turbo harmadik albuma - Born Again:
        
    Ma már talán a szánkat húzzúk, ha egy ilyen boritót meglátunk, de 1. ne itélj a boritóról és 2. abban az időben ez nagyon menőnek számitott. Ha nem jön meg a kedved csak azért, mert én ajánlom, akkor keress képeket a csapatról (ird be, hogy a koreai bandára gondolsz, mert azért ez egy elég gyakori név, nem csak Koreában használta banda), olvass utána, nézelődj... A végén úgyis bele akarsz majd hallgatni, ha nem más miatt, akkor kiváncsiságból...
  10. YG Family első albuma - Famillenium:
        
    Ez semmilyen körülmények között nem hiányozhatott innen, hiszen ha van New School, az azt feltételezi, hogy valaha volt egy Old School verzió is... Igen, a kezdetek... A mese 14 évvel ezelőtt kezdődött, 1999-ben, onnan származik ez az album boritóstól, amikor létezett egy kicsi ügynökség, ami mára már az egyik legnagyobb, legsikeresebb Dél-Koreában... Igen, ez a mese a YG Entertainment-ről szólt. Ha ránézel a képre, akkor látod, hogy a koncepció nem sokat változott, a YG ma is a badass vonalat képviseli a műfajban... Nem is szaporitom tovább a szót, inkább átadom a 1TYM-nek, Jinusean-nak, Perry-nek, Lexy-nek és Yang HyunSuk-nak...
     Talán ez igy kicsit sok egyszerre, de ne feledd, hogy rengeteg időd van. Hallgass bele, adj esélyt nekik, ki tudja, talán ezek közül is helyet érdemel egy néhány a zenelejátszóitokban. Aztán kérlek adj feedback-et, mondd el melyik tetszett a legjobban, vagy, aminek még jobban örülnék, mondd el, hogy te milyen Old School albumokat hallgatsz még ma is!

K-bloggeretek,
Mia Kim

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése