2013. július 10., szerda

Itélőszék előtt: 2ne1 - Falling in Love

Annyeong K-Popperek!

     Ne ijesszen meg a cim: az 'Itelőszék előtt' kifejezést ezentúl kritikák, elemzések, magyarán szólva review-k alkalmával fogom használni, a 2ne1 csak az első áldozat.
     Mivel ez az első valódi cikke a blognak, rendesen körül jártam a témát, persze ezt meg fogom majd tenni az összes cikk irása előtt, nem foglak titeket olyasmivel traktálni, aminek semmi köze a valósághoz. Persze, ez a rovat VALAMELYEST SZUBJEKTIV jellegű, hiszen véleménynyilvánitásról van szó.


     Kezdjünk is bele!
     A 2ne1 Falling in Love cimű száma tegnap előtt jelent meg (2013. július 8.), a YG Entertainment gondozásában (? - ez egy olyan kérdőjel, amit később megmagyarázok).
     Mindenekelőtt, az alaposság érdekében, elnéztem a YG Family házatájára, és sok érdekeset találtam a YGE birtokán. Netszerte sok helyen olvastam a hires kiadó hanyatlásáról, máshol pénz-, illetve tehetséghiányról beszéltek, mindezt azért, mert a YG egyre többször halaszt. Igértek egy új lánycsapatot... aztán azt mondták, hogy ez csak akkor lehetséges, ha előbb G-Dragon megkapja új szólódalát. Teayang dala pedig azért jelent meg a bejelentettnél később, mert a BigBangnek sűrgősen túrnéznia kellett... aztán kiderült, hogy ez csak a 2ne1 túrnéja után várható. Arról beszélnem kell, hogy Psy dalát például nem is promoválták Koreában? A következő kérdés: hogy került Daesung Japánba? És akkor még Teayang nem került sorra, mert előbb G-Dragon és persze CL is kiadott egy egy dalt. Aztán leszerződtették Akdong Musiciant és Bang Yedamot. Bár az elején emlitett lánybanda még sehol... a 2ne1 visszatért egy újabb dallal. És ezen a szövevényes, bonyolult hálón keresztül, amit ember a talpán, aki követni tud, eljutottunk a valódi témánkhoz.
     Most, hogy megbizonyosodtam róla, hogy ti is tudjátok miről beszélek, elkezdhetünk beszélni a dalról magáról. A klipp után mi az első, amit muszáj megjegyeznünk... kiváncsi vagyok ugyanarra gondolunk-e? Természeteses, eltaláltátok. Dara haja! Lehet, hogy én nem értek hozzá eléggé, de láttuk már Park kisasszonyt sokkal előnyösebb frizurával is. Hahó, senki sem engedte tükörbe nézni? Persze azért a dal szempontjából ez lehet mellékes. De akkor mi is fontos a dal szempontjából? Hát az, hogy a Falling in Love nem is annyira új, mint amilyennek hittük. Ajajj, YG! Újabb késleltetett projekt? Mutatok egy videót, amit kutakodás közben találtam 2012. július 9.-éről.
     Azt tehát látjuk, hogy a dal NEM single-nek készült, hanem az I Love You mellé/után/elé, mindenesetre nem magában. Mihez hasonlithatjuk tehát? I don't care? Vagy CL Baddest Female cimű számához? Hangzásilag nem egyedi, szóval mindenkinek a fantáziájára bizom. Akkor miért tűnik nekem anti-2ne1-nak, kérdezitek. Hát a szöveg... most mindenki, aki nem ismeri a szöveget, az menjen és keressen egy forditást, olvassa el, aztán jöjjön vissza... Megvan? Akkor hasonlitsuk csak a szöveg alapján! Na? A Pink vagy Hello Venus...? Közel járunk, de ami biztos, hogy nem 2ne1 egy jó pár részlete a dalnak...
      Nem 2ne1? Akkor nézzük csak meg ismét CL részeit... Megvan? Na, ez már kezd egész Baddest Female lenni... De akkor hogy is fér ez össze... A 2ne1 nem találja magát, vagy a YG nem találja a 2ne1-t? Nem tudom, de valami nincs rendben az összképpel. Hogy lehet, hogy egy ilyen egyszerű számot nem tudtak összehangolni? Lássunk bonyolult számokat: I got a boy - Girls'Generation, A.D.T.O.Y. - 2PM, Country-Side Life - T-Ara N4, öööhm... Wolf - EXO... Bonyolult számok, jól összehangolva... Hallgasd meg akármelyiket, aztán hallgasd meg ismét a Falling in Love-ot... El lehet követni, de nem a YG-nek, mert tőlük többet vár az ember...
       Azt hiszem itt húzom meg a vonalat, és nem megyek bele a dolgokba jobban. Ha tavaly megjelenik az I Love You után, akkor azt mondjuk, hogy jó, illik a koncepcióba, stb. De önálló számként nem állja meg a helyét. Ha a YG betartja igéretét, és tényleg jelennek meg mellé további számok a közeljövőben, akkor azzal menthető a helyzet, mert ez NEM egy ROSSZ szám... De vajon a YG nem fogja megint meggondolni magát az utolsó pillanatban?

Az itélőszék döntött:
2ne1 - Falling in Love
Dalszöveg: 3
Zene: 3+
Benyomás/Hatás: 3
AZ ÖSSZESEN: 3

      Egyetértesz? Vagy nem? Oszd meg a véleményedet civilizáltan a comment section-ben!

Az Itélőszéket vezette,
Mia Kim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése