2013. július 15., hétfő

Beszéljünk róla: A végetnemérő harc az i-fanok és a K-fanok között!

Annyong K-Popperek!

     Néhány a közelmúltban történt esemény fényében úgy gondoltam, hogy meg kellene osztanom veletek néhány dolgot a fenti témával kapcsolatban, hogy mind jobban képben legyünk.

     Ha elképzeljük a tökéletes világot, akkor abban a nemzetközi és a koreai rajongók nagyon jól kijönnének egymással, és nem lenne meg az a bizonyos megkülönböztetés i-fan (i=international) és K-fan között (talán ezentúl igy foglak benneteket megszólitani...hm...). Mivel viszont ezen a világon semmi sem tökéletes a rajongók két ága állandóan összecsap. Persze ez igy általánositás: vannak olyan fanok, akiket egyáltalán nem érdekel, hogy ki melyik kasztba tartozik, ezt leszögezném már mindjárt a legelején.
     Mivel elkezdtem koreai blogokat, site-okat olvasni sajnos magam is ütköztem már bele hasonló magatartásba, úgy éreztem, hogy mint i-fant a K-fanok lenéznek. Persze az sem mondható, hogy csak az ő részükről árad a gyűlölet, sajnos itt-ott még több i-fant látni, aki nem túl szép szavakkal illeti a K-fanokat.

     A legutóbbi eset a "háború" egyik csatajelenetére, ami engem is felkavart, az volt, amikor egy EXO rajongó Koreába utazott, és filmezni kezdte a K-fanokat. Az általa készült videóban alig hallhatóan arra kérik, hogy hagyja abba, majd miután ő ezt nem teszi meg, mert talán nem hallotta, esetleg nem értette mit kérnek tőle, az egyik lány a sorból szépen odament és felpofozta. Annak ellenére, hogy ez csak két ember esete volt, az internetes kommentelők bandaháborúnak kiáltották ki az esetet i-fanok és K-fanok között. Annak ellenére, hogy a videó számunkra ártatlannak tűnik, ami csak egy fandom viselkedését mutatja be, egyes koreai rajongók azt irták az esetről, hogy úgy érezték magukat, mint az állatok, akiket filmeznek.
     Egy következő eset, amit már magam is emlitettem korábban, az a két csoport véleménye a Super Junior-M tagokról. Az ember azt hinné elsőre, hogy ennek semmi köze a két rassz harcához, ám egy blog-kommentben egy K-fan úgy irja le a dolgokat, hogy Zhoumi és Henry csupán az i-fanok által lettek Super Junior tagoknak kikiáltva, a K-fanok részéről nem, márpedig az i-fanoknak nincs ehhez joguk, hiszen nem vesznek semmit.
     Azt hiszem ez azért komoly támadás, komoly vád. Egy csomó i-fan ugyanúgy mindent megvesz, amit kedvencei piacra dobnak, mint a koreai fanok. A legtöbbük pedig megtenné ezt... ha lenne rá lehetősége, de sajnos ez nem minden országban elérhető. Viszont ettől eltekintve... tényleg csak annak lehet véleménye, aki vásárol?
     De lássuk miért is létezik ez a szakadék a két csoport között! Ha engem kérdeztek a legfőbb indok a kulturális különbség a két csoport között. Van egy pár olyan dolog, ami nekünk fel sem tűnik, nekik viszont talán sértés, és olyan is, ami nekik nem nagy dolog, mi viszont hetekig beszélünk róla. Ez legtöbbször és legnyilvánvalóbban abban nyilvánul meg, hogy a koreaiak sokkal konzervativabbak nálunk, ezért például megszólják a túl rövid ruhákat (már ilyenről is irtam korábban CL esetében), mig mi "nyugatiak" ezt minden nap látjuk.
     Egy másik dolog az a kötelező katonai szolgálat. Bár az i-fanok nem értenek vele egyet, elmondom röviden, hogy miért is szükséges ez, mert nagyon sokan nem tudjátok. Koreában sorkatonaság van 1950 januárja óta, mióta Észak- és Dél-Korea különvált. Bár Európa nagy részén ez a rendszer már eltűnt, egyáltalán nem ritka, például Mexikóban is van sorkatonaság, nemrég olvastam egy ott történt incidensről... Persze ez a kettő nagyon különbözik egymástól, hiszen minden ország személyre szabja a saját rendszerét, de ami közös, hogy a fenyegetett országoknak SZÜKSÉGE VAN sorkatonarendszerre. Mexikónak az Egyesült Államok miatt. Tajvannak Kina miatt. És Dél-Koreának? Természetesen Észak-Korea jelent veszélyt.
     Tulajdonképpen a sorozás nagy dolognak számit Koreában. Nagy hatással van a koreaiak életére, például Yoo Seung Jun karrierje csúcsán volt, amikor, előbb az USÁba, majd Kinába menekült a besorozás elől. Most egész Korea utálatának örvend. Annak ellenére, hogy pozitiv hatásai is lehetnek a sorozásnak, mint Hyun Bin vagy Yoo Seung Ho esetében, az i-fanok nehezen barátkoznak meg a dologgal, hiszen ez azt jelenti, hogy a következő 20 hónapban egyáltalán nem láthatják kedvencüket.
     Az ellenkező oldalon pedig ott van a feketék helyzete. Talán azért, mert nem értik meg, hogy ez mit jelent egy európainak vagy amerikainak, akik számára ez évszázados kérdés. A komikusok viszont viccesnek találják arrafelé. Olyan neveket emlitenék, mint Yesung, Kikwang vagy Running Man... Talán számunkra ez egyszerűen felháboritó, viszont a K-fanok nem látnak benne semmi rasszista támadást. Ez annak tudható be, hogy ott nincs jelen úgy a faji rasszizmus, mint a mi országainkban.

     Egy másik oka a szakadéknak, hogy, lássuk be, a K-fanok nem szivesen osszák meg velünk kedvenceiket. A koreaiak nagyon ragaszkodnak mindenhez, ami az övék, és szeretnék elfolytani mindazt a befolyást, ami határaikon kivülről érkezik. Ez az egész azért tűnik nekem ellentmondásosnak, mert szivesen emlegetik világsikert elért művészeiket, de nem szeretik az i-fanokat, akiknek a létezése az a bizonyos világsiker. Ha azt akarjuk, hogy valami hires legyen, akkor azt a valamit muszáj elterjeszteni, muszáj megosztani. Olyanokat is hallani, hogy csak a japán, illetve kinai fanok i-fanok igazán.
     Ez megint nem az ő hibájuk, a kiadók tévesztik össze sokszor Ázsiát a Világgal. A legtöbbször úgy küldik el az előadóikat koncertezni Ázsia-szerte, hogy közben azt mondják azok világ körüli túrnén vesznek részt... egész addig, mig tényleg nem kapnak meghivást Ázsián kivülre. És sajnos amig a kiadók úgy látják, hogy a Korea-Japán-Kina tengely a világ, addig a K-fanok sem fogják rajongónak tekinteni az ezen kivül állókat.
     Persze ne értsetek félre, nincs állandóan vita minden egyes i-fan és K-fan között. Megismerkedtem az elmúlt hónapokban nagyon sok kedves koreai lánnyal, akik szivesen segitenek a külföldieknek beszerezni egy csomó olyan cuccot, amihez amúgy sosem jutnánk hozzá.
     Jó lenne, ha minden K-fan elismerné, hogy az i-fanok nagyon is szeretik a koreai zenét, bandákat.Egyik sem hibásabb a másiknál, ám mindkettőnek szüksége lenne egy kis együttérzésre, empátiára. Tudom, tudom... mondani könnyebb, mint létrehozni, de legyünk optimisták, kezdjük ezt hangoztatni, és talán valami jó is kisülhet belőle.

K-blogeretek,
Mia Kim

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése