2013. november 13., szerda

Itélőszék előtt: Trouble Maker - Chemistry (album)

Annyong K-Popperek!

     Remélem nem gondoltátok, hogy ez kimarad a kritikasorozatból, egyszerűen nem lehet kihagyni. És hogy miért nem csak a Now cimű single-t? Valahogy az egész album kivánta, hogy mondjanak róla néhány szép szót. Tehát itt van!
Bizonyiték:
Trouble Maker - Chemistry (minialbum)
Megjelent: 2013. október 28.
Kiadó: Cube Entertainment/Universal Music Korea
Single: Now (There Is No Tomorrow)

Tárgyalás: 

     A minialbumot mindenki nagyon várta, akinek tetszett a 4Minute Hyuna és B2ST Hyunseung felállásból alakult duó, azok azért, akiknek meg nem azok azért várták a megjelenést, hogy kritizálhassák. És ugye, ha őszinték vagyunk, akkor mindenben lehet kivetni valót találni, ezért Hyuna és Hyunseung meg sem próbáltak finomkodni, már a teaser képekkel is óriási port kavartak, hiszen egyik szexibb volt, mint a másik, ezzel is jelezve, hogy nem változtattak az eredeti, régi Trouble Maker koncepción túl sokat.

    Amikor elkezded hallgatni a minit, anélkül, hogy belenézz a tracklist-be, az eleje úgy indul, mintha valami kis felvezető lenne, egy kis introféleség... de aztán kiderül, hogy ez nem egy átlagos intro, a dal igencsak ki van dolgozva, amit mi sem bizonyit jobban, hogy a Turn Up The Volume 13. helyezését ért el a chartokon (pedig ki számitott volna rá az elején).

     A mini második dala a titletrack, a Now (szó szerint There Is No Tomorrow-Nincs holnap), amiről klipp is készült, illetve a klippnek egy vágatlan változata, amiben tulajdonképpen megismerjük a történetet (mert addig nem igazán világosak a dolgok. Ime!

     A szexi koncepció mindenképpen érvényesül, és a dal sem lett rossz. Ha meghallgatod egyszer vagy kétszer, harmadjára már szinte kéreti magát (főleg, ha szereted az ilyen féle zenét). Inkább a videóról ejtsünk néhány szót. Tulajdonképpen egy pár drámáját látjuk, ahogy elveszitik egymást és a boldogságot, miközben tele vannak pénzzel, amit persze Hyunseung nem épp tisztességes munkával keresett meg. Igen, megvádolták, hogy a videó elemeit Rihanna egyik MV-jéből vették, és ez valószinű is, csak épp szerintem ebben nincs semmi kivetnivaló, amig nem teljes a másolás. Igen, megtörténhet az, hogy a két videónak a története és a koncepciója megköveteli az efféle egyezéseket.
     Másrészt pedig azt hallani róla, hogy eredeti témáját tekintve. Hát ezzel nem tudok egyetérteni, hiszen maga a téma az nem csak Bonnie és Clyde, hanem az életvitelük is, ez pedig nem egyedülálló, hiszen G-Dragon Crooked MV-jében ugyanezt láttuk feldolgozva: GD ugyanolyan részegen, zavart elmével mászkált, ahogy Hyuna és Hyunseung. Sajnos engem itt nem talált meg az üzenet, hiszen, mig G-Dragonnál arról volt szó, hogy a kedvese elvesztése okozta fájdalmat másképp nem tudja enyhiteni, addig a Trouble Maker történetében semminek sincs értelme, isznak, drogoznak, buliznak, nem tudnak magukról, de boldognak egy percig sem látni őket, bármi is történik... úgy benne van az emberben, hogy látni szeretné, hogy legalább megéri. Másfelől nézve pedig, szerintem a szexi jelenetek nélkül is megérdemelné a 18as karikát, hiszen maga az ilyen életmódról történő üzenetátadás nem való a fiatalabb korosztálynak.

     Az ezt követő Hyunseung szóló, az A Girl Who Wants To Play (vagy A Girl Who Wants To Have Fun), amely szövegének egy részét Hyuna irta már nem olyan fényesen csillogó, mint az előzőek. Ha önmagában hallgatod a dalt, akkor nagyon jó hangulatú, szépen kidolgozott és minden rendben van vele, de ha az album részeként hallod, akkor egyszerűen annyira kevés a titletrack után, hogy szinte unod magad.

     Az Attention, ami ezt követi viszont ismét visszarepit minket a Trouble Maker világába, eltűnt minden finomkodás, és ismét a dallamok, a tánc, a szenvedély kerül a központba. Amúgy ők is érezték, hogy ez egy jól sikerült dal, hiszen előadták már ezt is zenei program keretein belül, a Now mellett.

    A mini 5. és egyben utolsó dala az I Like, ami Hyuna szólójaként szerepel, de persze segitséget kap benne az Aziatix Flowsik-jától. Őszintén megvallva, nekem az egyik kedvencem lett az albumról, mert ebben benne volt az az energikus Hyuna, aki tizenévesen volt, a Change-es és Follow Me-s időkben. Akárhogy vesszük, neki ez áll legjobban, bármilyen más köntösbe bújtatják. A dal egyszerű, az üzenete kb. az, hogy let's dance, és ez elég is.

Itélet: 
Kivitelezés:4/5
Koncepció: 4/5
Dallista: 4/5

ÖSSZESEN: 4!

    Szép volt, mint album, a Chemistry megérdemli a 4-es minősitést, még akkor is, ha az MV-be igencsak bele lehet kötni, ha nagyon akar az ember lánya!
  
K-bloggeretek,
Mia Kim

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése